Helyszín
Rátkai Márton Klub
Rátkai Márton Klub
A helyszínről
A klub rövid története
I. szakasz: 1955-1972
A Rátkai Márton Klubot a Művészeti Dolgozók Szakszervezete hozta létre 1955-ben. December 3-án, egy csütörtöki napon nyílt meg, ezért csütörtöki napokon, a hagyományhoz ragaszkodva, mindig van valamilyen rendezvény. Az intézmény kezdetben színészklubként funkcionált.
II. szakasz: 1972-1985
A hetvenes-nyolcvanas években az intézmény a Mikroszkóp Színpad mai épületében, a Nagymező utcában működött, munkás-művész klubként. 1972-ben párthatározat született a "Közművelődésről", ennek határozatai nyomán alakult ki az új profil. A cél az volt, hogy a munkások és művészek közelebb kerüljenek egymáshoz. Szerveztek klubestet brigádoknak, műsorral, vacsorával, táncesttel, de különleges, akkoriban mindenképpen újnak számító rendezvények is születtek és egy érdekes pedagógiai kísérletre is sor került, melynek keretében háromszor 3 évig kultúrtörténeti műsorokat tartottak szakmunkástanulóknak. A Fiatal Művészek Bemutató Fóruma minden hónapban helyet biztosított a különböző művészeti főiskolák hallgatóinak a bemutatkozáshoz, ismerkedéshez. Találkozók, kiállítások, önálló estek, koncertek szerveződtek. Filmvetítéseket szerveztek, itt volt az országban először video-disco. A klubnak ekkoriban 5-6000 saját látogatója volt, a Mikroszkóp Színpaddal közös vendégeken kívül. Előadást általában hetente kétszer, kedden és csütörtökön szerveztek.
III. szakasz: 1985-1989
1985-ben, a klub megkérdezése nélkül, eladták helyiségeiket a Mikroszkóp Színpadnak, ekkor költözött az intézmény mai helyére, a Városligeti fasori épületbe.
Az első pár év az útkeresés időszaka volt az új helyen. Először a klub még havonta egyszer visszament a Mikroszkóp Színpadra de új programokkal is próbálkozott: videoklubot hozott létre, mely akkoriban újdonságnak számított, mely 1988-ig jól üzemelt. 1989-ben lehetőség nyílt arra, hogy a klub egyesületi formában működjön tovább. 1990. február 1-től be is jegyezte a Fővárosi Bíróság.
IV. szakasz: 1990. február 1.-től
A klub rendezvényein a személyesség került előtérbe. Igazi célcsoport az a közönség lett, akinek tagjai szeretik a kultúrát, megszokták, igényelnék is, de már, vagy még nem tudnak rá költeni. A rendezvények is ingyenesek és bárki számára szabadon látogathatók. Műsorfüzetet azonban csak a klub beiratkozott tagjai kapnak, így próbálja a klub ösztönözni az embereket a belépésre. A klub "politikamentes övezet, csak művészeti funkciókat lát el.
Helyszín adatok
Cím: 1068 Budapest Városligeti fasor 38

Telefon: +36-1/343-3880
Email: ratkaiklub@mail.datanet.hu
Honlap:
Következő Események
Az adatbázis nem tartalmaz fellépést.
Galériák
Muzsikus Portál

Szendőfi Balázs

Szendőfi Balázs

Szendőfi Balázs basszusgitár

Fellépései

Gödör Klub

Gödör Klub

Gödör Klub, koncerthelyszín és találkozóhely a főváros szívében, rendszeres programmal, zenei sokszínűséggel, kiállításokkal és egyéb kulturális eseményekkel.

Események

Légy mindig naprakész!
Iratkozz fel hírlevelünkre és kapd meg elsőkézből a legfrissebb, legérdekesebb híreinket és koncertajánlóinkat!

E-mail cím:

        

Média
Média
Média
Média
China maximum Hydrocarbon Resin manufacturer.