Zenész
Párniczky András
Párniczky András
A zenészről
Párniczky András gitáros, a Nigun együttes vezetője

1972-ben született Genfben. Zenei tanulmányait Budapesten, a Postás "Erkel Ferenc" Zeneiskolában kezdte meg. Később Bécsben, az American Institute of Music-ban tanult, majd visszatért Budapestre, ahol a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén szerzett jazz-gitár előadóművészi és tanári diplomát. 2001 és 2002 között ösztöndíjjal tanult a hágai Holland Királyi Zeneakadémián.
1990 óta számos fellépés fesztiválokon és egyéb rendezvényeken. Eddigi pályafutása során, több jazz és klezmer zenekarban is közreműködött valamint folyamatosan vezette saját formációit, mint a Párniczky Quartet és Quintet. 2001 augusztusában alapította meg a NIGUN-t, a zenekarral jelenleg is aktívan koncertezik mind Magyarországon mind külföldön. Együtt zenélt John Zorn-al (a szerző Cobra című művét adta elő, Zorn vezetésével), Steven Bernsteinnel, Matt Darriau-val, Daniel Zamir-al, Fritz Landenberger-el, Klemens Marktl-al, Bacsó Kristóffal, Baló Istvánnal, Benkő Róberttel, Barcza Horváth Józseffel, Dresch Mihállyal, Egri Jánossal, Fellegi Ádámmal, Kovács Ferenccel, Lukács Miklóssal, Monori Andrással, Palya Beával, Szabó Dániellel és Szandai Mátyással. Zenészként működött közre Lukáts Andor Portugál, illetve Szabó Ildikó Chacho Rom című filmjeiben, valamint zenei szakértőként Gaál Mariann Door Quatrologie és Barbakán című táncfilmjeiben.
2003 óta óraadó tanár a Bartók Béla (volt Erkel Ferenc) Konzervatóium Jazz tanszakán. A Lauder Javne Zeneiskola gitár és zenekarvezető tanára volt 2004-2006 között. Jelenleg az Etüd Zeneiskola tanára. A tanítás mellett tart interdiszciplináris kurzusokat mind Magyarországon mind a Dániai Performers House-ban. Rendszeresen publikál, írásai a Gramofon Klasszikus és Jazz szaklapban valamint a Fidelio Magazin és Online hasábjain olvashatóak.
Következő Fellépései
Az adatbázis nem tartalmaz fellépést.
Formációi

Nigun

Nigun, Párniczky András zenekara A Nigun együttest Párniczky András gitárművész alapított 2001-ben. Európában a Nigun az egyetlen olyan jazz-zenekar, amelyik a kelet-európai klezmer hagyomány alapjain határozza meg stílusát. Gyakran és szívesen dolgoznak vendégművészekkel, ennek eredményeként készült el legutóbb kiadott, harmadik lemezük az izraeli szaxofonos Daniel Zamirral (Bale Kulturnik, Etnofon Records, 2006). Ugyan ebben az évben a zenekar tagjai részt vettek John Zorn darabjának, a Cobrának budapesti produkciójában, a Művészetek Palotájában a szerző irányításával. A Nigunnak 2007 óta rendszeres, visszatérő vendégművésze Matt Darriau (Klezmatics, Paradox Trio), állandó vendég Lukács Miklós is de felléptek már Dresch Mihály és Szabó Dániel közreműködésével is. 2009.-ben Darriau és Lukács Miklós vendégszereplésével új lemez anyagot vettek fel, amelynek megjelenése a közeljövőben várható.
Galéria
Az adatbázis nem tartalmaz kapcsolódó galériát.
Muzsikus Portál

Simkó-Várnagy Mihály

Simkó-Várnagy Mihály

Simkó-Várnagy Mihály csellóművész nevéhez a klasszikus zenétől (Dohmányi zenekar) a latin muzsikán keresztül (Nossa) a kortárs zenéig (Fugato) minden műfajban magas színvonalú produkciók fűződnek.

Fellépései

Budapest Jazz Club

Budapest Jazz Club

Új helyen, de a régi tartalommal! A magyar jazz egyik központjaként ismertük meg a BJC-t, amely most a XIII. kerületben talált új otthont!

Események

Légy mindig naprakész!
Iratkozz fel hírlevelünkre és kapd meg elsőkézből a legfrissebb, legérdekesebb híreinket és koncertajánlóinkat!

E-mail cím:

        

Média
Média
Média
Média
China maximum Hydrocarbon Resin manufacturer.