Zenész
László Attila
László Attila
A zenészről
1953. július 10. Kaposvár

Gitáros, zeneszerző, a modern magyar jazz kiemelkedő képviselője.

Az építészmérnöki kar elvégzése után gitár tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola jazz tanszakán kezdte Babos Gyula növendékeként 1977-ben. A jazz-konzervatórium elvégzése után élvonalbeli magyar együttesekben játszott. 1975-ben megalapította a Kaszakő nevű együttesét, melynek eredeti hangvételű zenéjét 1983-ban az Édenkert című lemezen is rögzítették. 1980-tól 1988-ig a Magyar Rádióban dolgozott stúdiózenészként. 1985-ben Tony Lakatossal alakította meg a Things nevű formációt, amely hét éven keresztül működött. 1987 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára és big bandjének vezetője. 1999-ben megválasztották a Magyar Jazz Szövetség elnökévé, amely tisztséget 2005-ig töltötte be.

1992-ben alakította meg saját együttesét, a László Attila Bandet, melynek stílusa a contemporary jazz-hez áll közel. A tagok valamennyien élvonalbeli zenészek, különböző zenei környezetből érkeztek: Oláh Kálmán zongorázik, Borbély Mihály szaxofonon és tárogatón játszik, Lattmann Béla basszusgitározik, Szendőfi Péter dobol. A zenekar eredeti hangvételű zenéjének nagy részét László Attila írja és hangszereli, a Once upon a time című lemezükön pedig Oláh Kálmán - a zenekar alapító tagja - jellegzetes kompozíciói is hallhatók. A László Attila Band 2004 januárjában amerikai turnén vett részt. Nyolc koncerten léptek színpadra az Egyesült Államok nagyobb városaiban, és egy olyan különleges hangversenyt is adtak, amelyen több, mint negyven ország ENSZ képviselői hallották zenéjüket.

Az elmúlt években egy újabb formáció alakult, a László Attila Quintett, melyben a dobokon Borlai Gergő játszik. Az együttes felvételei a Just Trust című lemezen jelentek meg. László Attila zeneszerzőként, hangszerelőként és zenészként folyamatosan együtt dolgozik Horváth Charlie-val. Az 1990-es évek elején megjelent Cserháti Zsuzsa lemezek zenei anyagának elkészítésében meghatározó szerepet vállalt. Pályafutása során olyan neves zenészekkel muzsikált együtt, mint Anthony Jackson, Randy Brecker, James Moody, Tommy Campbell, Dave Friedman, Gary Willis, Bob Mintzer. László Attila szerzeményeit finomság, érzékeny harmóniavilág, pasztellszerű hangszerelés, ugyanakkor lendületesség és gazdag energia jellemzi.

Művészi és pedagógiai munkásságának elismeréseként 1996-ban Huszka Jenő-díjat, 1999-ben Szabó Gábor jazz életmű díjat, 2000-ben a Weiner Leó-díjat, 2003-ban a Liszt-díjat kapott.
Következő Fellépései
Az adatbázis nem tartalmaz fellépést.
Formációi

László Attila - Oláh Kálmán Quartet

László Attila - Oláh Kálmán Quartet

László Attila Quintet

László Attila Quintet
Galéria
2008 06 06 László Attila Quartet a Szent Borbála Jazzklubjában
Muzsikus Portál

Hodek Dávid

Hodek Dávid

Hodek Dávid, a különleges tehetségű dobos, aki - fiatal kora ellenére - már nemzetközi fesztiválok elismert zenésze együttesével, a Hodek Dávid Quartettel.

Fellépései

Adler Kávéház - Budaörs

Adler Kávéház - Budaörs

Adler Kávéház - Budaörs gyönyörű kávéháza, ahol a különleges atmoszférát teremtő környezetben egyedi hangulatú koncerteken ismerhetjük meg a magyar zenészek legjobbjait.

Események

Légy mindig naprakész!
Iratkozz fel hírlevelünkre és kapd meg elsőkézből a legfrissebb, legérdekesebb híreinket és koncertajánlóinkat!

E-mail cím:

        

Média
Média
Média
Média
China maximum Hydrocarbon Resin manufacturer.