Zenész
Kolta Gergő
Kolta Gergő
A zenészről
1973-ban született Pécsett. Tizennégy évesen, autodidakta módon kezdett basszusgitározni. Tizenhét éves korában heti rendszerességgel lépett fel első, a városban népszerű zenekarával egy helyi klubban. Velük készítette első stúdió- és televíziós felvételét is a Magyar Rádióban illetve a Magyar Televízió egyik műsorában. Érdekesség, hogy a zenekar egyik gitárosa, egykori osztálytársa, Kamarás Iván színész volt.

Érettségi után a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola angol szakán szerzett tanári diplomát. Ezt követően két év intenzív hangszeres- és zeneelméleti tanulás után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakára, ahol Lattmann Béla növendékeként végzett 2001-ben. Közben párhuzamosan tanult, majd diplomázott a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem fordító-tolmács szakán is.

A zeneművészeti főiskolán tanárai voltak László Attila, Borbély Mihály, Binder Károly, Gonda János, osztálytársai voltak többek közt Szabó Dániel, Balázs József, Neumann Balázs, Révész Richárd és Romhányi Áron zongoristák, Váczi Eszter és Pély Barnabás énekesek, Mits Gergely basszusgitáros, Zana Zoltán szaxofonos, Mike Zsolt dobos, Fehér Géza gitáros.

A főiskolai évek alatt, 1997-ben Pély Barnabással, Romhányi Áronnal és Vadász Péter dobossal megalapította a jazz és a popzene elemeit ötvöző Acid Company zenekart, amely a budapesti klubzenei élet egyik jelentős együttese volt. A formáció nem sokkal később United néven az elkövetkező évek egyik legsikeresebb és szakmailag legelismertebb hazai popzenekarává nőtte ki magát. A zenekar 2000-ben az Év Popzenekara és a Jakab Líra Díj,
2001-ben az Arany Zsiráf Díj elismeréseket kapta.

A United zenekarból történő, 2002-es kiválása óta keresett hazai session- és stúdiózenész jazz, pop és rock műfajokban. Számos neves előadó kísérőzenekarának tagja, több arany- ill. platinalemezen szerepel, többízben játszott teltházas koncerteken a Kisstadionban 12.000 ember előtt, Kapcsolat-koncerteken 500.000 ember előtt, számos sikeres koncertturnén vett és vesz részt. A Nalanda zenekar tagjaként 2006-ban a vibrafon-mester Mike Mainieri vendégszereplésével fellépett Mike Stern zenekara előtt.

A székesfehérvári Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének óraadó tanára, basszusgitár és szekciópróba tárgyakat tanít.
Következő Fellépései
Az adatbázis nem tartalmaz fellépést.
Formációi

Birta & The Friends

Birta & The Friends, Birta Miki új zenekara
Galéria
Az adatbázis nem tartalmaz kapcsolódó galériát.
Muzsikus Portál

Oláh Dezső

Oláh Dezső

Oláh Dezső jazz-zongorista, zeneszerző, a fiatal generáció egyik legnagyobb tehetsége. Saját zenekaraival és kiváló énekesnőkkel közös munkáiban is a legjobb hagyományok folytatója.

Fellépései

Budapest Jazz Club

Budapest Jazz Club

Új helyen, de a régi tartalommal! A magyar jazz egyik központjaként ismertük meg a BJC-t, amely most a XIII. kerületben talált új otthont!

Események

Légy mindig naprakész!
Iratkozz fel hírlevelünkre és kapd meg elsőkézből a legfrissebb, legérdekesebb híreinket és koncertajánlóinkat!

E-mail cím:

        

Média
Média
Média
Média
China maximum Hydrocarbon Resin manufacturer.