Zenész
Herboly László
Herboly László
A zenészről
"1970 novemberében születtem. 14-én, szombaton! Nem volt egyszerű. Már 13-án pénteken megindultam volna, ha jobban vonz e világi lét. Azóta sem tudom eldönteni, hogy a pénteki 13-mas szám most nekem szerencsétlen, vagy a világnak nem volt szerencséje... !? Végül is mindegy. Élek. Zenélek.
Zenész létem véletlen halmaz elegye, melyben a nők mellékszerepe meghatározó.
Nem akarnám Ádámtól és Évától kezdeni - megjegyzem ott is a nő volt a felbújtó -, de az amúgy kedves zongora tanárnőm nem tudta velem megszerettetni a klimpírozást. Feketén-fehéren a foci érdekesebb a billentyűknél. A szolfézs nyűgjét velem együtt utáló trombitás csoport-társam tanára csábított a kerület üttörő fúvós-zenekarába: Dobolni! Zongoristaként? Minek? Minek? Mert a zenekar Kubába készült a VIT-re (a fiatalabb olvasók kedvéért:VIT=Világ Ifjúsági Találkozó; amolyan szocialista béketábor hadüzenete az imperialista kutyáknak: hogyan kell kultúráltan Make Love not War-t és Veled vagyunk Vietnam-ot hirdetni Che Guevara szellemében akár egy gitárral is). Kisiskoláskén sem a VIT sem pedig Kuba nem inspirált. Ezredes kürt-tanár (minden ezredik szava volt igaz) az aduásszal végül előállt:
"Kubában félmeztelen néger nők vannak az utcán!" - Rögtön bevillant az agyamban az Afrika atlasz kisiskolás fiú diáktársaim körének legnépszerűbb oldala, a fedetlen keblű szalmaszoknyás törzsi naturalista fényképe, mely inspiráló kincs volt a 70-es évek Playboy és Tollasbál szükében szenvedő hímeknek.
Hogy melyik elvtárs tett keresztbe, nem tudom, de azóta sem jártam Kubában. Afrikában sem. Ma már másért mennék oda... Mindenesetre a dobolás érdekesebb volt, mint a zongora.
Gimnáziumba jelentkeztem, mert a jogi egyetemre készültem. Tudtam, bármi lesz belőlem, de zenész az sosem. Pechemre az énektanárnőm csak egyetlen egy osztályt nem vállalt az iskolában: az enyémet. Helyette ifj Záborszky Istvánt kaptuk - a papája az én nagyapámmal töltötte hirhedt ifjú zenész kilengéseit -, akinek nem tudtam tagadni az addig elhallgatott zenész-múltamat. Invitált a gimnázium szimfónikus zenekarába, s remélve, hogy viszontlátom azt a hegedűtokos csinos lányt, akit a folyosón már kétszer is megpillanthattam, örömmel mentem a próbára. Ott ragadtam. Elkezdett érdekelni a zene. Schwarczban tanultam, Schwarcz órákon. Id. Schwarcz János, ifj. Schwarc János, majd Schwarcz Oszkár óráin. A középiskola harmadik évét már a Bartók konziban éltem. Közben Kovács Gyula egy év alatt nyolc füzetet írt nekem tele. Imádtam. Játszottam. Komolyan.
A szomorú (klasszikus) diplomáig a MÁV szimfónikusoknál 4 évet eltöltöttem. A diploma után a klasszikus ütősködést hanyagoltam, mert dobolni szerettem volna. A Jazz tanszakon eleinte nem értették, miért akarnék én jazzt is játszani. Tanulnom kellett. Meg sem áltam hollandiáig. Másfél évet áztam Hágában a Királyi konzervatóriumban. Itthon a katonaság invitálásának nem tudtam ellenállni. Régóta húzódó vágyakozás, egyoldalú rajongásuk lankadatlan fenyegetett, mint kötelező program. Katona dolog nehezen, de törölve - ez sem volt egyszerű. Itthon nem az eső hullik, a könnyem...
Jazz tanszaki diplomával vigasztalom magam, miközben a BFZ (Budapesti Fesztiválzenekar) koncertjein zögök. 2000 óta folyamatosan. Komolyan! Hogy mi a következő lépés? Jazz!
JazzSteps! 2006
Következő Fellépései
Az adatbázis nem tartalmaz fellépést.
Formációi

JazzSteps

JazzSteps, a zenekar a '30-as, '40-es évek swing-mainstream korszakának kompozícióit eleveníti fel, valamint a swing zene mellett a dixieland világából is válogatott repertoárjába.
Galéria
Az adatbázis nem tartalmaz kapcsolódó galériát.
Muzsikus Portál

Hodek Dávid

Hodek Dávid

Hodek Dávid, a különleges tehetségű dobos, aki - fiatal kora ellenére - már nemzetközi fesztiválok elismert zenésze együttesével, a Hodek Dávid Quartettel.

Fellépései

VIATOR Apátsági Étterem és Borbár, Pannonhalma

VIATOR Apátsági Étterem és Borbár, Pannonhalma

VIATOR Apátsági Étterem és Borbár, Pannonhalma

Események

Légy mindig naprakész!
Iratkozz fel hírlevelünkre és kapd meg elsőkézből a legfrissebb, legérdekesebb híreinket és koncertajánlóinkat!

E-mail cím:

        

Média
Média
Média
Média
China maximum Hydrocarbon Resin manufacturer.