Zenész
Herboly László
Herboly László
A zenészről
"1970 novemberében születtem. 14-én, szombaton! Nem volt egyszerű. Már 13-án pénteken megindultam volna, ha jobban vonz e világi lét. Azóta sem tudom eldönteni, hogy a pénteki 13-mas szám most nekem szerencsétlen, vagy a világnak nem volt szerencséje... !? Végül is mindegy. Élek. Zenélek.
Zenész létem véletlen halmaz elegye, melyben a nők mellékszerepe meghatározó.
Nem akarnám Ádámtól és Évától kezdeni - megjegyzem ott is a nő volt a felbújtó -, de az amúgy kedves zongora tanárnőm nem tudta velem megszerettetni a klimpírozást. Feketén-fehéren a foci érdekesebb a billentyűknél. A szolfézs nyűgjét velem együtt utáló trombitás csoport-társam tanára csábított a kerület üttörő fúvós-zenekarába: Dobolni! Zongoristaként? Minek? Minek? Mert a zenekar Kubába készült a VIT-re (a fiatalabb olvasók kedvéért:VIT=Világ Ifjúsági Találkozó; amolyan szocialista béketábor hadüzenete az imperialista kutyáknak: hogyan kell kultúráltan Make Love not War-t és Veled vagyunk Vietnam-ot hirdetni Che Guevara szellemében akár egy gitárral is). Kisiskoláskén sem a VIT sem pedig Kuba nem inspirált. Ezredes kürt-tanár (minden ezredik szava volt igaz) az aduásszal végül előállt:
"Kubában félmeztelen néger nők vannak az utcán!" - Rögtön bevillant az agyamban az Afrika atlasz kisiskolás fiú diáktársaim körének legnépszerűbb oldala, a fedetlen keblű szalmaszoknyás törzsi naturalista fényképe, mely inspiráló kincs volt a 70-es évek Playboy és Tollasbál szükében szenvedő hímeknek.
Hogy melyik elvtárs tett keresztbe, nem tudom, de azóta sem jártam Kubában. Afrikában sem. Ma már másért mennék oda... Mindenesetre a dobolás érdekesebb volt, mint a zongora.
Gimnáziumba jelentkeztem, mert a jogi egyetemre készültem. Tudtam, bármi lesz belőlem, de zenész az sosem. Pechemre az énektanárnőm csak egyetlen egy osztályt nem vállalt az iskolában: az enyémet. Helyette ifj Záborszky Istvánt kaptuk - a papája az én nagyapámmal töltötte hirhedt ifjú zenész kilengéseit -, akinek nem tudtam tagadni az addig elhallgatott zenész-múltamat. Invitált a gimnázium szimfónikus zenekarába, s remélve, hogy viszontlátom azt a hegedűtokos csinos lányt, akit a folyosón már kétszer is megpillanthattam, örömmel mentem a próbára. Ott ragadtam. Elkezdett érdekelni a zene. Schwarczban tanultam, Schwarcz órákon. Id. Schwarcz János, ifj. Schwarc János, majd Schwarcz Oszkár óráin. A középiskola harmadik évét már a Bartók konziban éltem. Közben Kovács Gyula egy év alatt nyolc füzetet írt nekem tele. Imádtam. Játszottam. Komolyan.
A szomorú (klasszikus) diplomáig a MÁV szimfónikusoknál 4 évet eltöltöttem. A diploma után a klasszikus ütősködést hanyagoltam, mert dobolni szerettem volna. A Jazz tanszakon eleinte nem értették, miért akarnék én jazzt is játszani. Tanulnom kellett. Meg sem áltam hollandiáig. Másfél évet áztam Hágában a Királyi konzervatóriumban. Itthon a katonaság invitálásának nem tudtam ellenállni. Régóta húzódó vágyakozás, egyoldalú rajongásuk lankadatlan fenyegetett, mint kötelező program. Katona dolog nehezen, de törölve - ez sem volt egyszerű. Itthon nem az eső hullik, a könnyem...
Jazz tanszaki diplomával vigasztalom magam, miközben a BFZ (Budapesti Fesztiválzenekar) koncertjein zögök. 2000 óta folyamatosan. Komolyan! Hogy mi a következő lépés? Jazz!
JazzSteps! 2006
Következő Fellépései
Az adatbázis nem tartalmaz fellépést.
Formációi

JazzSteps

JazzSteps, a zenekar a '30-as, '40-es évek swing-mainstream korszakának kompozícióit eleveníti fel, valamint a swing zene mellett a dixieland világából is válogatott repertoárjába.
Galéria
Az adatbázis nem tartalmaz kapcsolódó galériát.
Muzsikus Portál

Horváth Pluto József

Horváth Pluto József

Horváth "Pluto" József basszusgitáros, nagybőgős a magyar jazz egyik legfoglalkoztatottabb zenésze. Berki Tamás, Oláh Dezső,Jáger Bandi és más muzsikusok jazz és latin formációinak muzsikusa.

Fellépései

Adler Kávéház - Budaörs

Adler Kávéház - Budaörs

Adler Kávéház - Budaörs gyönyörű kávéháza, ahol a különleges atmoszférát teremtő környezetben egyedi hangulatú koncerteken ismerhetjük meg a magyar zenészek legjobbjait.

Események

Légy mindig naprakész!
Iratkozz fel hírlevelünkre és kapd meg elsőkézből a legfrissebb, legérdekesebb híreinket és koncertajánlóinkat!

E-mail cím:

        

Média
Média
Média
Média
China maximum Hydrocarbon Resin manufacturer.