Zenész
Frankie Lato
Frankie Lato
A zenészről
Látó Ferenc, művésznevén Frankie Lato, 1971. június 10-én született. Apai és anyai ágon egyaránt zenész dinasztiából származik. Családja zenei múltját az 1800-as évektől lexikonok, kották, hangfelvételek, kitüntetések igazolják. Ükapái, nagyapái kivételes hangszeres tudással rendelkeztek. Míg édesapja családfájáról a klasszikus zenétől a cigányzenén át, édesanyja őseitől a könnyűzene és a jazz műfajain keresztül jutott el a muzsika hozzá. Édesapja 1969 óta a Szegedi Szimfonikus Zenekar jelenleg is aktív tagja.
Klasszikus zenei tanulmányait 1975-ben Stanics Bélánál (a szegedi Liszt Ferenc Zeneiskola volt igazgatójánál) kezdte. Fejlődését édesapja mindvégig figyelemmel kísérte. Az első komolyabb hangverseny második helyét nyerte el (1983. Szombathely, Koncz János Hegedűverseny), ekkor döntötte el örökre, hogy a hegedűhöz, a színpadhoz köti az életét.
A 80-as évek elején minden nyáron zenei táborokban vett részt, ahol Ruha István hegedűművész speciális Bach-kurzusokat tartott. 1985-ben felvételt nyert a Szegedi Konzervatórium és a Tömörkény István Zeneművészeti Középiskola hegedű szakára. Ekkorra már rutinos koncertezőnek számított. 1987-re több oklevélnek és hegedűversenyeken nyert díjaknak volt a birtokában. Ugyanebben az évben tagja lett a Hóra-Group nevű együttesnek, akikkel magyar, illetve balkán népzenét játszott. Szintén ez a zenekar kísérte 1987-től 1989-ig a szegedi ÉDOSZ Táncegyüttest. Egy közös turné alkalmával jutott el velük Franciaországba.
Élete nagy fordulópontja Párizs volt. 1989-ben beiratkozott a Boulougne-i Konzervatórium és Főiskolára, amelynek 1992-ig növendéke volt. A konzervatóriumi évek alatt éttermekben, jazz-klubokban lépett fel. Ekkor kezdett érdeklődni az improvizatív zene iránt.
1991-ben megismerte Didier Lockwood francia jazz-hegedűst, a híres Stephane Grappelli kedvenc tanítványát. Tőle így másodkézből tanulhatta a jazz-hegedülés fortélyait. Ez idő alatt kisebb-nagyobb megszakításokkal Franciaországban élt, amit azóta is a második otthonának tekint. A Troies-Maillets nevű párizsi lokálban rendszeres zenésznek számított, ahol kiváló latin-amerikai művészek inspirálták hegedűjátékát.
1993-ban megalapította a Frankie Látó Quartettet és lehetőséget kapott Magyarországon a swing-hegedülés bemutatására. Ezzel a zenekarral indult el saját zenei világa felé.
1995-ben jelent meg az első jazz-rock stílusú CD lemeze a Gén Grouppal, saját szerzeményekkel. 1995-től rendszeres közreműködő hazai és külföldi jazz lemezeken és koncerteken. Együtt muzsikált már olyan kiváló zenészekkel, mint Joe Murányi, Dave Samuels, Sam Rivers, Mike Stern.
Ars poétikája, hogy a Django Reinhardt és a Stephane Grappelli által képviselt zenei stílust - a francia eredetű "Hot Club de France" az 1920-as évekből - hegedűjátékával tovább képviselje, ezen kívül az "old school" swing és a modern jazz ötvözése öthúros hegedűn.
Következő Fellépései
Az adatbázis nem tartalmaz fellépést.
Formációi

Frankie Lato Quintet

Frankie Lato Quintet

Free Style Chamber Orchestra

Free Style Chamber Orchestra. A Nagy János és Pálhegyi Máté által létrehozott zenekar 15 tagjának közös célja a határok és klisék nélküli muzsikálás, amely az előadók különböző zenei hátteréből és a minket körülvevő világ kulturális sokféleségéből fakad.

Full Playback

Full Playback
Galéria
2007 01 30 Frankie Lato a Muzsikus kávéházban
2009 08 14 FSCO a Pannonhalmi Jazzteraszon
Muzsikus Portál

Fodo

Fodo

Fodo - ifj. Födö Sándor - sokoldalú muzsikus, a Fábián Juli Jazz Riff, a Juhász Gábor Quintet, az Azuma Clan és még számtalan formáció tagja

Fellépései

Nyitott Műhely

Nyitott Műhely

Nyitott Műhely, a Déli Pályaudvar szomszédságában található koncerthely, kiállítási tér, irodalmi estek helyszíne, ahol a kultúra legkülönbözõbb területein alkotó emberek bukkantak fel, hogy újabb és újabb színekkel gazdagítsák az ittlétet.

Események

Légy mindig naprakész!
Iratkozz fel hírlevelünkre és kapd meg elsőkézből a legfrissebb, legérdekesebb híreinket és koncertajánlóinkat!

E-mail cím:

        

Média
Média
Média
Média
China maximum Hydrocarbon Resin manufacturer.